Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Το νόμιμο και το ηθικό

 
Η εφημερίδα «Τα Νέα» επιμένει πως ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος, δεν πλήρωσε φόρο 45% για αμοιβή ενός εκατ. δολαρίων που εισέπραξε ως δικηγόρος το 1999. Ο Αλέξης Μητρόπουλος απάντησε πως πρόκειται για υπόθεση του 1999 που έχει ήδη παραγραφεί και κατέθεσε έγγραφα, τα οποία, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, αποδεικνύουν πως τα δημοσιεύματα της εφημερίδας είναι ψευδή. Έρευνα για το θέμα πραγματοποιεί το ΣΔΟΕ.
Δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στα «Νέα». Όταν υπάρχει μια καταγγελία ή μια «αποκάλυψη», κοιτάς και ποιος την κάνει.
Επίσης, δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στο ΣΔΟΕ. Το κυριότερο χαρακτηριστικό των στελεχών του ΣΔΟΕ –τουλάχιστον τα προηγούμενα χρόνια- ήταν ο χρηματισμός.
Είναι βέβαιο πως, αν ο κ. Μητρόπουλος συνέχιζε να είναι στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ούτε τα «Νέα», ούτε το ΣΔΟΕ θα ενδιαφέρονταν για την περίπτωσή του.
Ο Αλέξης Μητρόπουλος «συγκινεί» τα «Νέα» και το ΣΔΟΕ επειδή είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Το λαθρεμπόριο πετρελαίου από εφοπλιστές -που ανέρχεται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ- δεν συγκινεί ούτε τα «Νέα», ούτε κανένα άλλο καθεστωτικό έντυπο.
Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να ελεγχθούν κάποτε και τα φορολογικά του ΔΟΛ. Όχι μόνο σήμερα που είναι για λουκέτο αλλά «τα χρόνια που ζούσαμε όλοι πάνω από τις δυνατότητές μας»• για παράδειγμα, το 1999. Είμαι βέβαιος –όπως όλοι μας- ότι δεν θα υπήρξε ποτέ η παραμικρή παρανομία στο ΔΟΛ. Φοροδιαφυγή, ούτε κατά διάνοια.

Αν έχω καταλάβει καλά την υπόθεση, δεν υπάρχει νομικό θέμα για τον κ. Μητρόπουλο. Αν υπάρχει ζήτημα, είναι ηθικό.
Ας μην κοροϊδευόμαστε, στην Ελλάδα –και όχι μόνο-, όποιος μπορεί να φοροδιαφύγει, φοροδιαφεύγει. Και, όπως μαθαίνουν και οι φοιτητές των οικονομικών σχολών, υπάρχουν πάρα πολλοί «νόμιμοι» τρόποι για να το κάνεις.
Η φοροαποφυγή είναι νόμιμη φοροδιαφυγή. Αρκεί να γνωρίζεις καλά τους νόμους, το σύστημα φορολογίας και μερικές ακόμα παραμέτρους.
Αφού διευκρινίσω πως ο κ. Αλέξης Μητρόπουλος δεν μου είναι συμπαθής –όπως δεν μου ήταν συμπαθές κανένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία 20 τουλάχιστον χρόνια-, σκέφτομαι τι πρέπει να κάνει ένας πολιτικός που βρίσκεται σε αυτή τη θέση.
Η ταπεινή μου γνώμη είναι πως, αν ένας πολιτικός δεν μπορεί να αποδείξει πως ήταν και νόμιμος και ηθικός, θα πρέπει να παραιτείται.
Η φράση «ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό» -που αποδόθηκε στον Γιώργο Βουλγαράκη αν και δεν είχε πει αυτό ακριβώς- μπορεί να εκφράζει την Ελλάδα που χρεοκόπησε αλλά δεν μπορεί να εκφράζει την Ελλάδα που προσπαθεί να σηκώσει κεφάλι.
Η Ελλάδα δεν θα σηκώσει ποτέ κεφάλι, αν συνεχίσουμε όλοι να κάνουμε ό,τι κάναμε μέχρι χτες.
Και οι πολιτικοί των κομμάτων που υποστηρίζουν πως θέλουν και μπορούν να αλλάξουν τη χώρα οφείλουν να δώσουν το καλό παράδειγμα και να κάνουν –πρώτοι απ’ όλους- τα λόγια τους πράξεις.
Οι πολίτες θα ακολουθήσουν. Αν δεν ακολουθήσουν, είναι άξιοι της μοίρας τους. Και θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Ίσως, η σκέψη μου να μοιάζει –ή και να είναι- αφελής αλλά, ας μου επιτραπεί, να παρατηρήσω πως η Ελλάδα γέμισε πονηρούς και ανθρώπους που όλοι τους τα ξέρουν όλα πάρα πολύ καλά.
Τόσο καλά, που η Ελλάδα χρεοκόπησε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου